La Xallenge va néixer l’any 2007 de la mà del David Duaigües amb l’objectiu principal de gaudir de l’esport en un paisatge idíl·lic. En la seva estrena hi van participar prop de 200 bikers de Catalunya i l’Aragó.

L’any 2009, la Xallenge de l’Aiguabarreig i dels Tossals d’Almatret, amb David Duaigües i Xavier Teixidó al capdavant, arriba als 850 inscrits en total i s’expandeix pel territori, comptant amb participants d’arreu de Catalunya, Aragó, Andorra, Navarra i la Comunitat Valenciana. També creix en nombre d’empreses patrocinadores i col·laboradores (una vintena) i en voluntaris (prop dels 80).

L’edició del 2010, la Xallenge passa a dir-se “Xallenge David Duaigües (XDD)” en record al seu fundador desaparegut el mes de juliol del 2009 en l’incendi Horta de Sant Joan.

Mica en mica, la XDD es consolida com una de les cites principals per als ciclistes i amants d’aquest esport. Tal és aquesta consolidació que la 8a edició (2017), es va arribar 1.100 bikers entre Almatret i Seròs i amb ciclistes procedents d’arreu del país (Catalunya, Aragó, Andalusia, Navarra, País Basc, Iller Balears, Múrcia, Comunitat Valenciana…), Andorra i del món (França, República Txeca, Bèlgica…). El nombre d’empreses que donaven suport a la XDD es va consolidar i augmentar lleugerament fins gairebé la trentena i es va comptar amb més de 120 voluntaris.

L’any 2019, Seròs deixa de formar part de la XDD i com a novetat de la 10a edició, consta d’una sola prova a la localitat d’Almatret.

LOCALITZACIÓ

Al sud del Segrià hi trobem els Tossals d’Almatret, un espai natural protegit amb una fauna i flora de gran importància biogeogràfica.

ubicació xallenge david duaigues

Els Tossals d’Almatret

Espai natural protegit amb una fauna i flora de gran
importància biogeogràfica i amb paisatges
d’extrema bellesa on el verd dels costers abruptes i
boscos inaccessibles cau sobre el blaus meandres
de l’Ebre camí del Delta.

La XDD és un esdeveniment que conjuga l’esport, naturalesa, paisatge i els valors de la gent i el poble d’Almatret. La XDD, així com altres activitats a la zona suposa un impacte sobre l’entorn, molèsties a la fauna… És per això que l’Equip Organitzador de la Xallenge David Duaigües vam redactar l’any 2014 un document de COMPROMÍS AMB EL MEDIAMBIENT i seguim treballant amb associacions locals: mestresses, societat de Caçadors i pescadors, caminadors bombers voluntaris i ADF, agrupació de jovent i moltes més, que sense ells tot això no seria possible.

El Document de Compromís serveix per a conscienciar i sensibilitzar als visitants i a tots els participants de la importància i el respecte que l’entorn que ens envolta es mereix i poder-lo disfrutar amb moltes més ganes i en properes edicions. Com Equip Organitzador creiem que es el nostre deure donar-la a conèixer i que la gent que ve se la senti seva.

 

Llegir més

Biodiversitat

La XDD és una font de bellesa paisatgística. El valor essencial de la biodiversitat i el medi ambient rau en què és resultat d’un procés històric natural de gran antiguitat. Per aquesta única raó, la diversitat biològica d’aquest singular territori té el dret de continuar la seva existència. Les persones humanes i la seva cultura han de vetllar per a protegir-la i respectar-la.

Mirar i respectar, aquests son els nostres eixos de treball per disfrutar encara molt més

 

Camins

La XDD ha portat als/a les participants a descobrir racons pel municipi d’ Almatret, amb tota la diversitats de senders, camins ramaders i camins públics i també de privats com no. Camins rurals de trànsit veïnal a parcel·les de cultius, … tots singulars i de gran valor sociocultural per al territori i el desenvolupamenteconòmic dels seus habitants d’avui i de temps passats.

L’ús exclusiu dels camins privats el dia de la Xallenge si per causes que facin com a últim recurs pasar-hi, està subjecta a la sol·licitud per part de l’Organització i a la posterior

autorització expressa de propietaris/àries només per aquestes dates. La seva utilització la resta de l’any està restringida a usos particulars i privats. Evitant si s’escau mirar de no passar-hi o almenys destorbar el mínim possible. Hem de preservar-los i en gestionem el seu bon ús

 

Habitants

La integritat paisatgística, el valor patrimonial i el valor agrari diferencial del territori la trobarem a cada racó. Els cultius de secà amb ametllers i olivers, han anat de la mà dels habitants d’Almatret; pastors, pagesos i cadascun dels vilatans i les vilatanes.

Qualsevol ús, pràctica o activitat, afecta i vulnera en més o menys mesura el conviure diari entre els qui hi viuen cada dia i els que hi són de pas. Cal la cohesió de la comunitat local i el món biker per enfortir aquesta relació territorials i ressaltar la seva identitat cultural tan arrelada en aquest espai privilegiat que hem descobert amb la Xallenge. Cal escoltar-los i donar-los el nostre suport, ells i elles els que viuen i hi són cada dia son també els millors defensors del territori

  • No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta. Llençar brossa i altres elements materials durant les dos proves fan que es vulnerin i alteri la biodiversitat dels territoris.

 

Llegir més

  • Difondre i alertar del respecte als espais per on passa la Xallenge, dels seus accessos i zones vulnerables, cal ser respectuosos amb el que tenim a prop nostre es la nostra Natura.
  • Netejar i fer manteniment del sotabosc, recuperació d’antics passos ramaders, i adequació de les prespectives de pas pels participants reduint l’impacte final.
  • Disposar la voluntat de no afectació als animals, fent un treball conjunt amb les Societats de Caçadors per fer un ús correcte del nostre territori. Col·locant abeuradors i nius per la recuperació d’aquests.
  • Difondre el document de Compromís de la Xallenge als participants, acompanyants i altres possibles usuaris.
  • Utilitzar les noves tecnologies, web i xarxes socials per donar visió a aquest decàleg i fer-ne màxima difusió.
  • Utilitzar material reciclat i reutilitzar el material no obsolet d’altres edicions per ser més sostenibles (fletxes indicadores, cartells de perills…)
  • Tractament i recollida selectiva de la brossa generada durant la Xallenge: cribatge i distribució segons els contenidors d’envasos.
  • Concretar els itineraris de la Xallenge per tal de revalorar el patrimoni sociocultural i històric del territori.
  • Donar a conèixer el Decàleg de Compromís als participants, acompanyants, i usuaris de la XDD, així com als industrials i empreses que col·laboren amb l’esdeveniment.

xallenge_david_duaigues_ciclista_ciclisme